måndag 21 mars 2016

Citronrutor

I påsk ska det bakas, detta recept från Mittkok.se är en klar favorit
Recept och Bild Mitt Kök.se

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 2 1/2 dl (150 g) vetemjöl
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 125 g kylskåpskallt smör

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl (30 g) vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • finrivet skal av 2 citroner, gärna ekologiska
  • 1 1/4 dl nypressad citronsaft (cirka 2 citroner)
  • eventuellt florsocker till pudring

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop med fingertopparna till en deg, eller kör snabbt ihop i matberedare.
  2. Klä en ugnsform, cirka 21 x 21 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten av formen och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills degen börjar få lite färg.
  3. Fyllning: Rör under tiden ihop ägg och socker till fyllningen. Vispa ner mjöl och vaniljsocker och därefter skal och saft av citronerna.
  4. Häll den lösa smeten i formen och grädda ytterligare cirka 12 minuter tills kakan har stannat, men fortfarande är lite kladdig. Låt svalna och skär sedan kakan i rutor. Pudra eventuellt med lite florsocker, och förvara svalt fram till serveringen.

Inga kommentarer: