lördag 27 oktober 2012

Leilas Äppel paj

Blev ju direkt kär i denna paj:) måste testa:) Leilas såklart

Äppel och mandeltarte
1 paj

Mördeg

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Mandelfyllning

300 g skållade mandlar
3 dl strösocker
3 ekologiska ägg
250 g rumstempererat smör
1 dl vetemjöl
2 bittermandlar
Cirka 10 röda äpplen
Mixa mandeln till smulor i en hushållsmixer med knivblad.
Strösocker och ägg och mixa tills smeten är helt slät.
Häll över smeten i en bunke och rör i det mjuka smöret tills smeten är slät.
Sikta och vänd försiktigt i vetemjölet och smaksätt med finriven bittermandel.
Kavla ut mördegen och klä en pajform (cirka 28 cm i diameter).
Fyll pajskalet med mandelsmeten.
Skala äpplet i så långa skal som du kan och skär det skalade äpplet i bitar.
Tryck ner bitarna i smeten och linda skalet till rosor och sätt dem i mandelsmeten.
Grädda pajen gyllene i cirka 1 timme.
Servera med lättvispad grädde eller med råkräm

Råkräm

½ vaniljstång
3 ekologiska äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och riktigt krämigt.
Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten.
Recept & bild Leila

Inga kommentarer: