söndag 8 juli 2012

Efter sol kommer regn

Efter några fina sommar & dagar i stugan så kommer regnet, vi åker hem packar upp. Idag blir det listning av lekrummet & bakning av bröd & kakor.
Korintkakor,bondkakor, brysselkex, bregottkakor & frukostbröd:)

Korintkakor

Du behöver:

Utrustning du behöver:

  • elvisp

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop smör och socker, helst med elvisp. Tillsätt korinterna och mjölet. Rör ihop allt till en jämn smet, helst med elvisp. Smeten blir som stora smulor.
Forma degen till kulor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills de börjar få en gyllene färg på kanterna. (Om du har ugnen inställd på varmluft gäller 175°C.)
Låt kakorna svalna.
Bondkakor

Du behöver:

Utrustning du behöver:

  • elvisp

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ut bikarbonatet i vattnet.
Lägg alla ingredienser i en bunke och kör med elvispen tills smeten blivit jämn.
Forma smeten till två rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie i kylen i ca 2 timmar, tills de blivit hårda.
Skär dem i ½ cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200°C tills kakorna fått guldgul färg, ca 6-7 minuter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig minst 6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig kakorna minst en vecka om du förvarar dem i en burk med tätslutande lock eller försluten plastpåse.

Brysselkex
5 dl  
1 dl  
3 tsk  
200 gram  
2 dl  
2 droppe(ar)  

Tillagning
Ca 50 st

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda snabbt ihop alla ingredienserna till en smidig deg.

3. Forma till rullar som är drygt 4 cm i diameter.

4. Ha ut sockret på en skärbräda av plast och droppa i karamellfärgen. Rulla rullarna i det färgade sockret och låt dem ligga kallt en stund.

5. Skär dem sedan i skivor och grädda i 10 minuter.

Recept: Linnéa Seidel
Norrgottkakor

ca 50 stycken
300 gr Norrgott  (en liten ask)
1½ dl socker
2½ dl majsenamjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Ugnsvärme - 175 grader
Vispa bregott och socker vitt och pösigt med elvisp. Blanda de övriga ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Klicka ut i små pappersformar, ca halva formen.
Grädda mitt i ugnen ca 15- 20 minuter. De pöser först upp och sedan sjunker ihop något mot slutet och ska ha fin gyllende färg.
Recept:Tasteline & Recept.nu

Inga kommentarer: