torsdag 12 juli 2012

Äppelmuffins & tekakor

Regnet öser ner ute. Här inne bakar vi tekakor & äppelmuffins:)

Tekakor

1 L mjölk
5 dl havregryn
100 g smör
1/2 dl socker
200 g jäst
1 dl kli
2 3/4 L vetemjöl

Blanda mjölken med havregrynen och låt det svälla i ett par timmar
eller gärna över natten.
Smält smöret och låt det bli fingervarmt, smula ned jästen i en degbunke
och slå det varma smöret över. Rör i socker, de svällda havregrynen
och kli. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 45 minuter.

Kavla ut degen till en platta och ta ut rundlar med hjälp av ett mått
eller en lite större mugg. Låt jäsa i ca 2 timmar, grädda sedan tekakorna i
225 grader i ca 15 minuter. Pensla de varma bröden med smält smör.

Recept & bild Linnea Seidel
www.linneasskafferi.se

Äppelmuffins


Äppelmuffins, ca 8 stycken

3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg
3 msk flytande honung
2 1/2 dl fil eller naturell yoghurt
1 msk olja
1 tsk kanel
1 nypa salt
2 dl äpplen

Blanda samman havregryn, mjöl och bakpulver. I en separat vispar du upp ägget och blandar i honung, fil, olja, kanel och salt. Skär äpplena i små bitar och ha i dem. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. Klä en muffinsform med muffinsformar och klicka i smeten. Grädda i 180 grader i ca 25 minuter. Ät genast med smör, ost och lite marmelad.

Recept: Linnéa Seidel

Pausar mellan jäsning & åker på utflykt till skråmträsk, fika & jordgubbsplock:)

2 kommentarer:

Lina sa...

Tror nästan att vi lever i olika städer?? Hr har vi varit ute nästan hela dagen, inte en droppe regn, dock i te sol hela tiden heller... ;) Simon och hans bror har byggt hela dagen lång. Snart har vi första delen på altanen klar! :)

Inreda Mera Hemma sa...

Vad härligt att slippa regnet. Det har regnat på fm lite sen sol, men nån kanonsommar tycker jag inte att det är:(