söndag 25 mars 2012

SurDegs Bröd



  • 1 burk (150 g) Bagarens Vetesurdeg
  • ½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
  • 5 dl (500 g) Vatten, kallt
  • 13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
  • 3 tsk (20 g) Salt
  • 1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja
  • Smaksätt med:
  • Oliver
  • Fetaost
  • Soltorkade tomater eller
  • pesto

Tillagning

  1. Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  4. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
  6. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.
Mycket Gott bröd som uppskattas av alla, perfekt att frysa in. Blir ca 3 stora limpor. Pris per limpa ca 9 kr

Inga kommentarer: